Pages

2011. szeptember 9., péntek

Hard traning man ! - Avagy a biciklizés istene..

Gyakorlatilag a megalakulás óta a 'hegyekben' él a blog. Ezen, ezzel a cikkel szeretnék változtatni valamit. Nap mint nap találkozom szembe fiatalként, a korombeliek problémáival, akaratlanságával, és kifordultságával. A velem egyidősek nagy részében semmi küzdést nem találok, és semmi célt, és csak búvalbéleltséget. Jöjjön most egy ember, akiről én személy szerint azt gondolom, hogy Ő tud küzeni..

Lance 1971. 09. 18-án született Texas államban. Pályafutását tratlonistaként kezdte, '91-ben tért át a biciklizésre. 93-ban már professzionális biciklisként amerikai bajnok lett, Világbajnok lett az UCI-ben, és a Motorola csapat tagjaként résztvett a Tour-on, ahol szakaszt is nyert, sőt mi több, világelső is lett. Ezek voltak a hatalmas címek, emellett nyerte rendre a versenyeket Európában és Amerikában..
A '96-os évben sokat gyengélkedett. Az Olimpián is elindult, ahol 12. lett. A Tour-t abban az évben nem tudta teljesíteni, és október 2-án 3. fázisú hererákot állapítottak meg nála, mely már akkor áttételt okzott a hasban, agyában, és tüejében. Azonnali műtétre és kemoterápiára volt szükség, ám az orvosok emelett is csak 50% esélyt adtak neki. Tudni illik mindemellett, hogy a Francia Confidis csapat egy 2.5 millió dolláros szerződést kötött vele, ám mikor kiderül a rák, a cég visszalépett. Újabb pofon az élettől..

A tortúra tovább folytatódótt, ám mivel Lance túlélte az első kört, bár tüdeje nem volt ' az igazi' ezért egy VIP kezelést kapott az Iniana Egyetemtől, mely akkor világotváltó újítás volt. Két daganatot távolítottak el az agyából, ezután 4 ciklusú kezelést kapott. '96. december 13-án véget ért a kezelés. Az orvosok kerek egész 3 %-ot adtak a túlélésnek.. Ő kihasználta ezt a 3 %-ot. Megcsinálta.. 1997-ben – egy évvel betegsége után – gyógyulttá nyilvánították és megalapította a Lance Armstrong Alapítványt, mely a rákban szenvedőknek nyújt támaszt, majd 1998 januárjában komoly edzések árán fel tudta magát erősíteni annyira, hogy Európábanversenyezhessen az akkor alakult U.S. Postal csapattal. Testalkata, mentalitása, életszemlélete radikálisan megváltozott a betegség hatására. 7–8 kg-ot fogyott, szikárabb, szálkásabb izomzatú lett.
'98-ban professzionálisan tért vissza, 4. lett a Vuelta-n, majd '99-ben megnyerte élete első Tour-ját. Korántsem az utolsó volt, 2005-el bezárólag összesen 7 Tour de France-ot nyert meg.. Mind a hét győzelmet TREK biciklivel aratta. Amerikai versenyző, amerikai csapat(többek között) és amerikai bicikli. Ennyi a repect. Ezzel rekorder, a mai napig.
2005-ben visszavonult, azt mondta elég. 2009-ben mégis visszatért, elvileg segítőként ment az Astana csapathoz, ahol végül 3. helyen futott be, úgy, hogy a segítői terv bevállt. Saját véleményem szerint, ha úgy van, ott is nyerni tudott volna. 2010-ben ismételten elindult a Tour-on. Ám saját csapatával, inkább reklám és levezetést téren. Azt nyilatkozta, azért tér vissza a profi kerékpározáshoz, hogy mégjobban felhívja a rákra a figyelmet..
És itt még nem végeztem. Lance több maratont is lefutott, ám az első után azt nyilatkozta, hogy keményebb volt mint a Tour akármelyik szakasza, és azt hitte sohasem lesz vége..
A magánéletében is voltak fenntakadások. Apja 2 évesen elhagyta, vele a mai napig nem kívánkozik találkozi. Nevelőapját csalónak tartja. 4 gyerek apukája, 2 házasságból. A gyerekek többször is ottvoltak a Tour befutón.. Lance két könyvet is írt, gondolom nem kell bemutatni a témát.

Lance mindenhol megállta a helyét. Több neves MTB versenyt is megnyert, és küzde küzdött mindenhol. Hol a Biciklis győzelemért, hol a 3 órán belüli maraton célba érésért, hol a saját életéért..

Természetesen felmerül a kérdés, a doppingról. Nyilván valóan semmit sem írnak erről, de nekem emg van a véleményem. Aki a Tourra eljut, már az is tele van nyomva. Ez a mai sport, nincs mese. Abban sem kételkedem, hogy Lance is a puszta edzéstől ment előre. Nyilván 'segítettek neki'. De egyet ne felejtsünk. Nem csak neki. Mindenki másnak. 97% halál és 3 % életből visszatérve, hülyére tekerte a világot. Nincs mese. Csak edzés, tekerés, hajtás küzdés. Egyépként találtam egy érekes leírást a wikipeián, amit most be is linkelnék..:

Testi adottságok [szerkesztés]

Armstrong VO2 Max értéke (a vér oxigénfelvevő képessége) 83.8 milimol/kg/perc,[38][39] magasabb mint az átlag emberé (nekik általában 40-50 milimol között van), de kevesebb, mint a többi Tour de France versenyzőé: Miguel Indurain-nak 88.0 (habár egyes jelentések szerint 92-94), Greg LeMond-nak pedig 92.5.[40] Átlagpulzusa is jóval alacsonyabb az átlag embernél, nyugalmi állapotban 32-34 bpm között van, maximum pedig 201 bpm.[41] Armstrong legkiemelkedőbb értéke a rendkívül alacsony savküszöbje. A legtöbb versenyző értéke 12 µL/kg, nála ez 6 µL/kg. Emiatt a tejsav sokkal nehezebben képződik a szervezetében, amely nagyon jól jön elsősorban az emelkedőkön. Tekerési stílusa is a többiekétől eltérő: ő volt az, aki mindig nagyon magas pedálfordulattal dolgozott, miközben a többiek a nagy áttételen tekertek.[34]

Erről itt, és a dopping témáról döntsön mindenki maga.
Amiről én döntöttem, az az, hogy rákból és családi problémák tömkelegeiből kilábalva, küzdve letett az asztalra nem keveset. Mentálisan és fizikailag is. Máshogy nézne ki a világ, ha az emberek felfognák ténylegesen, hogy ő mit vitt véghez..
Ma valaki azért van ki idegileg, mert nem kap új telefont, vagy mert testnevelés órára kell menni..
Ő a 3%-ban is hitt.. Kihasználta.
7 Tour de France győzelem.
Team USPostal
Armstrong
Lance
Trek
3%
..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése